
BABKA JAJOWATA – ODCHUDZAJĄCY CUD NATURY?
Nie bez powodu łuski babki jajowatej stawiane są na wyżyny w dziedzinie dietetyki i zdrowego odżywiania. Nasiona te nie tylko pobudzą perystaltykę Twoich jelit co wspomoże proces odchudzania, ale także spowodują, że problem wzdęć i zaparć zacznie stopniowo mijać. Zawartość naturalnego błonnika w nasionach babki jajowatej, za który jest tak ceniona, ma dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego, a więc regularne zażywanie tychże nasion może przynieść ogromną ulgę osobom borykającym się nie tylko z zaparciami i wzdęciami, ale także z hemoroidami. Błonnik pęczniejąc w żołądku powoduje uczucie sytości, hamuje apetyt i oczyszcza organizm z toksyn.
Najpopularniejszą formą zażywania babki jajowatej jest tzw. kleik. Wystarczy wymieszać 2-3 łyżki łusek z ciepłą wodą i odstawić napar na kilka minut do napęcznienia, a następnie wypić. Postać śluzowata tego „drinka” może jednak zniechęcać do jego picia, dlatego zachęcam do przemycania babki jajowatej w swoich posiłkach np. koktajlach, pieczywie, sosach.
Może skusisz się na chleb dyniowy z dodatkiem babki jajowatej?
180g dyni ugotuj, ostudź, zblenduj. Wymieszaj z 3 jajkami, 120g masła orzechowego 100%, łyżeczką proszku do pieczenia, solą, 15g łusek babki jajowatej, gałką muszkatołową. Przelej do keksówki i piecz 45min.w 175st.
Cały bochen to ok. 1070 kcal.
Smacznego!