
SPIRULINA
Jeśli zdrowy tryb życia nie jest Ci obcy, na pewno słyszałeś o spirulinie i jej cudownych właściwościach. Nie bez powodu należy ona do kategorii superfood.
Spirulina jest sinicą, która rośnie w czystych, ciepłych wodach. Była prawdopodobnie źródłem pożywienia dla Azteków w XVI wieku w Meksyku. Po dziś dzień zbierana jest z małych zbiorników wodnych i stawów wokół jeziora Czad i nadal jest obecna w codziennym życiu mieszkańców tego rejonu, suszona do ciastek zwanych "Dihe" lub "Die". Dziś Spirulina jest spożywana przez ludzi na całym świecie ze względu na wartości odżywcze i coraz więcej odkrywanych korzyści dla zdrowia. Jakich? Sam zobacz!
- Według badań przeprowadzonych przez Department of Aquataculture na Tajwanie, spirulina wykazuje ogromne właściwości wzmacniające odporność.
- Wykazano, że Spirulina pomaga i wspiera rozwój dobrej flory bakteryjnej w jelitach, które może pomóc w utrzymaniu Candida pod kontrolą.
- Spirulina może działać w celu inaktywacji wirusa niedoboru odporności u ludzi związanego z HIV i AIDS.
- Zgodnie z wynikami badań, pacjenci leczeni spirulina mieli łagodniejsze objawy związane z alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, takie jak wydzielina z nosa, kichanie i swędzenie.
- Według badań przeprowadzonych przez Department of Biochemistry w Meksyku, 4,5 grama spiruliny danego do codziennej diety okazał się regulować ciśnienie krwi wśród kobiet i mężczyzn w wieku 18-65 lat bez innych zmian w diecie.
- Według badań przeprowadzonych na starszych pacjentach, kobiety i mężczyźni w wieku 60-87, po podaniu 8 gramów spiruliny codziennie przez 16 tygodni, wyniki wykazały niższy poziom cholesterolu niż grupa kontrolna która otrzymywała placebo.
- W badaniu przeprowadzonym w Institute of Pharmaceutical Technology w Indiach stwierdzono że dawka 180 mg/kg masy ciała spiruliny działała ochronnie na mózg i układ nerwowy u zwierząt poddanych działaniu dużych ilości wolnych rodników, w porównaniu do zwierząt które otrzymały placebo. Ten test pokazuje obiecujące efekty działania spiruliny na zmniejszenie ryzyka udaru.
- Spirulina także może być efektywna w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia raka. Według badań przeprowadzonych w Chinach, selenu wzbogacony ekstraktem ze spiruliny hamował wzrost komórek MCF-7 raka piersi.
- Spirulina jest zdrowa dla wegetarian - ma więcej białka niż czerwone mięso.
Oprócz tego że spirulina jest źródłem niezbędnych witamin i minerałów, spirulina mocno odtruwa organizm. Z tego powodu najlepiej jest zacząć od małej dawki i obserwować reakcje ciała, jeśli reakcje są pozytywne można stopniowo zwiększyć dawkę.